Čakanka štrbáková (iné slovenské názvy pozri nižšie; lat. Cichorium endivia) je druh rastliny z čeľade astrovité.
Názvy
Súčasný odborný názov znie čakanka štrbáková. Starší odborný názov (do roku 1986) bol čakanka štrbák. Odborný názov v poľnohospodárstve a pod. je aj endívia a (najmä pre varietu čakanka štrbáková širokolistá - lat. Cichorium endivia var. latifolium[1]) eskariol. Staršie odborné názvy boli andívia, andívie, antívia, štrbák. Staršie občasné "poloodborné" názvy sú čakanka záhradná a cigória záhradná. Súčasné hovorové či ľudové názvy sú čakanka (a varianty - pozri v článku čakanka), andivi, štrbák, šterbák. Názov št(e)rbák sa však môže vzťahovať aj na iné druhy - pozri štrbák.[2][3][4][5][6][7][8][9][10][11]
Charakteristika
Rastlina pochádza zo Stredomoria. Pestuje sa ako šalátová zelenina - jedia sa jej etiolizované listy, ktoré majú horkastú chuť. [3]
↑andivi. In: ŠALING, Samo; IVANOVÁ-ŠALINGOVÁ, Mária; MANÍKOVÁ, Zuzana. Veľký slovník cudzích slov. 2. rev. a dopl. vyd. Veľký Šariš : SAMO-AAMM, 2000. 1328 s. ISBN 80-967524-6-4. S. 76.
↑čakanka. In: Slovník súčasného slovenského jazyka. Ed. Alexandra Jarošová, Klára Buzássyová. Zväzok A – G. Bratislava : Veda, 2006. 1134 s. Dostupné online.ISBN 80-224-0932-4.
Zdroj:https://sk.wikipedia.org/wiki/Čakanka_štrbáková Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.