Parkroyal Collection Marina Bay, Singapore

Singapúr

Hotel: Parkroyal Collection Marina Bay, Singapore - iné voľné termíny
Hviezdičky:
Termín: 16.10.2024 - 25.10.2024 (10 dní)
Strava: Raňajky
Orientačná cena: 2737 EUR | Zľava: 6 %
Doprava: Letecky Odlet: Praha
Typ pobytu: Pobytové | Pri mori
Typ zájazdu: First Minute
Tip: |

Overiť dostupnosť a cenu | Naspäť


...


Nasledujú doplňujúce informácie k téme Dyňa_červená:

Rozkrojená dyňa červená

Dyňa červená (iné názvy: melón červený, melón vodný/vodový, vodový/vodný melón, arbus, červená dyňa, červený melón, dyňa, melón [1][2][3][4][5][6][7][8][9][10]; lat. Citrullus lanatus, staršie: Citrullus vulgaris, Cucumis citrullus, Colocynthis citrullus, Cucurbita citrullus, Momordica lanata[1][3]) je rastlina z rodu dyňa (Citrullus). Plody sa nazývajú melón alebo dyňa [11].

Výskyt

Rastlina je udomácnená najmä v južnej a západnej Ázii, Afrike. V strednej Európe je známa od 16. storočia. [1]

Opis

Je to jednoročná husto chlpatá bylina s poliehavým rastom. Listy sú striedavé, stopkaté, sivé; čepeľ je v obryse vajcovitá až trojuholníkovitá, s 5-7 lalokmi. Kvety sú jednotlivé, pazušné, bledožltej farby. Bobule sú guľaté až elipsoidné, asi 20-40 cm dlhé, zvonka tmavozelené, svetlozelené alebo mramorované, hladké, jedlé; vnútorné oplodie je väčšinou červené, ale aj ružové, žlté, belavé; sladké, jedlé s čiernymi či hnedými vajcovitými sploštenými semenami. [12][1]

Význam

Výživná hodnota dyne červenej je nízka a obsah vitamínov a minerálií je malý. [1]Bobule sa konzumujú. Ich dužina má výborné dietetické účinky a priaznivo pôsobí pri ochoreniach pečene. V niektorých krajinách sa z dužiny robia šťavy a sirupy, vonkajšie oplodie plodov sa nakladá v náleve. Mladé plody a listy sa používajú ako zelenina. Zo semien sa lisuje olej alebo sú prísadou k jedlám či do pečiva. [12]

Zdroje

  1. a b c d e melón. In: Pyramída. s.3106.
  2. melón, dyňa in: Krátky slovník slovenského jazyka 2003
  3. a b GOLIAŠOVÁ, Kornélia a ŠÍPOŠOVÁ, Helena, ed. Flóra Slovenska. VI/1, Angiospermophytina, Dicotyledonopsida, Cistales, Begoniales, Tamaricales, Elatinales, Violales, Cucurbitales, Campanulales. Bratislava: Veda, 2008. ISBN 80-224-0189-7. S. 207
  4. dyňa. In: Malá slovenská encyklopédia. 1. vyd. Bratislava : Encyklopedický ústav SAV; Goldpress Publishers, 1993. 822 s. ISBN 80-85584-12-3. S. 172.
  5. dyňa. In: Slovník slovenských nárečí 1 A - K. Bratislava : Veda, 1994. ISBN 80-224-0183-8. S. 422.
  6. melón. In: Slovník slovenských nárečí 2 L - P. Bratislava : Veda, 2006. ISBN 80-224-0900-6. S. 150.
  7. dyňa červená. In: Encyclopaedia Beliana. 1. vyd. Bratislava : Encyklopedický ústav SAV; Veda, 2003. 702 s. ISBN 80-224-0761-5. Zväzok 3. (Č – Eg), s. 641.
  8. arbus. In: Slovník cudzích slov (akademický), 2005. dostupné online
  9. melón in: Slovník slovenského jazyka
  10. dyňa. In: Synonymický slovník slovenčiny, 2004. dostupné online
  11. Pozri zdroje v článkoch melón a dyňa.
  12. a b GOLIAŠOVÁ, Kornélia a ŠÍPOŠOVÁ, Helena, ed. Flóra Slovenska. VI/1, Angiospermophytina, Dicotyledonopsida, Cistales, Begoniales, Tamaricales, Elatinales, Violales, Cucurbitales, Campanulales. Bratislava: Veda, 2008. ISBN 80-224-0189-7. S. 208-209
Zdroj:https://sk.wikipedia.org/wiki/Dyňa_červená
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Copyright.sk © by Web. All rights reserved. | Zásady ochrany osobných údajov | Súbory cookies.
V prípade Vašich otázok nás prosím kontaktujte tu.



Vážime si Vaše súkromie

Svoj súhlas s ukladaním súborov cookies z nášho webového sídla osada.sk ako aj od tretích strán vo Vašom zariadení súvisiace s anonymizovaným spracovaním údajov za účelom zlepšenia navigácie a používania  našich stránok, efektívnejšieho použitia marketingových a remarketingových nástrojov a poskytnutím obsahu nás a tretích strán vyjadríte kliknutím na tlačidlo “Prijať všetky súbory cookies”.

Pokiaľ si želáte viac informácií alebo si želáte zmeniť nastavenie používania cookies, kliknite na tlačidlo “Spravovať nastavenia cookies”.


Prijať všetky súbory cookies Spravovať nastavenia cookies